Samenvatting
De rol van grootouders in de opvang van hun kleinkinderen is een vaak onmisbaar onderdeel van de gezinsdynamiek in veel families. Dit mixed-method onderzoek richt zich op het in kaart brengen van hoe grootouders bijdragen aan de zorg voor hun kleinkinderen en hoe ouders deze rol ervaren en waarderen. Door zowel ouders als grootouders zelf te bevragen, biedt dit onderzoek een breed en genuanceerd perspectief op deze belangrijke relatie.
De zorg door grootouders kan variëren van incidentele ondersteuning, zoals oppassen tijdens ziekte of schoolvakanties, tot structurele opvang, waarbij zij een vast onderdeel van de wekelijkse opvang vormen. Deze inzet speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van ouders, vooral in situaties waarin formele kinderopvang ontoegankelijk of te duur is. Grootouders worden vaak gezien als een flexibele, vertrouwde en liefdevolle opvangoptie, maar deze dynamiek kan ook uitdagingen met zich meebrengen.
Het onderzoek verkent hoe ouders de betrokkenheid van grootouders ervaren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe grootouders hun eigen rol percipiëren. Door middel van kwantitatieve data-analyse worden de patronen en frequentie van grootouderopvang onderzocht. De kwalitatieve interviews geven vervolgens een diepere inkijk in de persoonlijke ervaringen, verwachtingen en soms conflicten die ontstaan rond deze rol alsook op de kennisbasis waarop de wijze waarop zij opvoeden gebaseerd is. Dit onderzoek biedt daarmee waardevolle en intergenerationele inzichten over dit thema.
Het rapport
Eens het onderzoek afgelopen is, kan u het volledige onderzoeksrapport hier downloaden.
