top of page

MeMoQ éénmeting: pedagogische kwaliteit in de kinderopvang

Opdrachtgever:

Promotor(en):

Onderzoeker(s):

Status:

Opgroeien

Michel Vandenbroeck, Jochen Devlieghere, Karla Van Leeuwen & Bart Declercq

Darlien Smith, Laura De Pré, Lobke Van Lombergen, Emilie Van Besouw, Dorien Dams, Shana Hollander & Bart Declercq

Afgerond onderzoek

Samenvatting

Tussen april en november 2023 werd de pedagogische kwaliteit in 304 leefgroepen bestudeerd aan de hand van diverse instrumenten en vragenlijsten. We onderzochten in dit onderzoek:

  1. Het welbevinden en betrokkenheid van kinderen, 

  2. De manier waarop begeleiders de kinderen emotioneel en educatief ondersteunen,  

  3. De omgeving: de indeling, inrichting en verscheidenheid van de speelruimte(s), de kwaliteit van de extra materialen en activiteiten, de diversiteit en  de dag-organisatie. 

  4. Wat vinden ouders belangrijk en waar zijn ze tevreden over? 

  5. Welke contextfactoren, zoals bijvoorbeeld pedagogische ondersteuning, ratio en samenstelling van het team, bevorderen de pedagogische kwaliteit? 


We zien dat het welbevinden en de emotionele ondersteuning gemiddeld hoog zijn en verbeterd zijn ten opzichte van de nulmeting. De betrokkenheid is eveneens verbeterd maar blijft gemiddeld matig. De educatieve ondersteuning bij de peuters is verbeterd maar is nog altijd gemiddeld laag. De omgeving is gemiddeld matig, al zien we vooruitgang wat betreft de indeling en inrichting van de speelruimtes. Bij de andere aspecten van de omgeving, zoals de kwaliteit van de spelmaterialen en diversiteit,  zien we geen vooruitgang. De tevredenheid van ouders is doorgaans groot en nog toegenomen in vergelijking met de wetenschappelijke nulmeting.  


We gingen ook na of (aspecten van) pedagogische kwaliteit varieerde naargelang een aantal structurele factoren. Daaruit blijkt:

  1. De groepsgrootte en het aantal kinderen per begeleider, de zogenaamde  ratio, hebben elk afzonderlijk een invloed op de pedagogische kwaliteit. Grotere groepen scoren minder goed voor welbevinden, betrokkenheid en de emotionele ondersteuning van baby’s. Meer kinderen per begeleider betekent een lagere score voor welbevinden, betrokkenheid en de educatieve ondersteuning van baby’s, en een lagere kwaliteit tijdens geleide activiteiten bij peuters.  

  2. Er zijn geen verschillen in pedagogische kwaliteit tussen gezins- en groepsopvang wanneer ook andere factoren, zoals groepsgrootte en ratio, gelijk zijn. 

  3. De kwaliteit van de interacties is het hoogst tijdens geleide activiteiten. Tijdens vrij spel en eetmomenten lag de kwaliteit van de interacties een stuk lager. 

Het rapport

Het volledige onderzoeksrapport kan u hier downloaden.

Schrijf je in en blijf zo op de hoogte van nieuwe inzichten.

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
bottom of page