Samenvatting
De rol van kinderopvang is in de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Waar het vroeger vooral gezien werd als een praktisch hulpmiddel voor werkende ouders, wordt het tegenwoordig erkend als een belangrijke omgeving voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderopvang vervult hierbij drie fundamentele functies: economisch, pedagogisch en sociaal. Onderzoek toont aan dat kwalitatieve voorschoolse voorzieningen een grote impact kunnen hebben op de algehele ontwikkeling van kinderen, vooral op sociaal-emotioneel, cognitief en taalgebied. Deze effecten kunnen zelfs doorwerken tot in de adolescentie, en zijn nog sterker voor kinderen die opgroeien in kwetsbare situaties.
Een cruciale factor voor deze positieve effecten is dat de kinderopvang van goede pedagogische kwaliteit is. Pedagogische kwaliteit omvat zowel structurele aspecten, zoals de begeleider-kind ratio en pedagogische coaching, als proceskwaliteit, die betrekking heeft op de interacties tussen begeleiders en kinderen. Deze elementen zijn in de praktijk vaak nauw met elkaar verweven en beïnvloeden elkaar.
Er is echter nog veel onduidelijkheid over de exacte relatie tussen structurele en proceskwaliteit. Hoe dragen bijvoorbeeld een lagere begeleider-kind ratio en effectieve pedagogische coaching bij aan een hogere proceskwaliteit, welbevinden en betrokkenheid van kinderen? Dit onderzoek richt zich op het beantwoorden van deze vraag door de relatie tussen structurele factoren, zoals de begeleider-kind ratio en pedagogische coaching, en proceskwaliteit, welbevinden en betrokkenheid te onderzoeken door middel van een mixed-methods benadering, bestaande uit een interventiestudie, observaties, vragenlijsten en interviews.
De centrale onderzoeksvraag is hierbij: ‘Wat is het effect van een interventiestudie, waarbij pedagogische coaching en de begeleider-kind ratio geoptimaliseerd worden, op de proceskwaliteit, het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen in de Vlaamse kinderopvang?’. Door inzicht te krijgen in de onderlinge invloed van deze factoren en de randvoorwaarden die nodig zijn om structurele elementen positief te laten bijdragen aan proceskwaliteit, beoogt dit onderzoek de kwaliteit van de kinderopvang verder te verbeteren. Op deze manier trachten we samen te bouwen aan pedagogische kwaliteit.
Het rapport
Eens het onderzoek afgelopen is, kan u het volledige onderzoeksrapport hier downloaden.
