Samenvatting
Het doctoraatsonderzoek richtte zich op de conceptualisatie en theoretisering van sociale cohesie binnen sociaalwerkpraktijken voor gezinnen met jonge kinderen, met een focus op Vlaanderen.
De Huizen van het Kind, opgericht in Vlaanderen via het Decreet Preventieve Gezinsondersteuning (2013), spelen een cruciale rol in het bevorderen van sociale cohesie. De Huizen van het Kind hebben expliciet de opdracht om sociale cohesie te bevorderen, maar de invulling en implementatie blijft vervolgens - in het regelluwe kader van het decreet - open. Sociale cohesie is een veelgebruikte, maar ook vaag gedefinieerde term, wat de verdere vertaling in beleid en praktijk onder druk zet. Door casestudies in diverse Vlaamse steden te analyseren, bood het onderzoek inzicht in de invullingen, tegenstrijdige verwachtingen en praktijken van sociale cohesie in sociaalwerkpraktijken voor gezinnen met jonge kinderen. Het onderzoek bracht daarbij de verschillende perspectieven vanuit onderzoek, beleidsmakers en praktijkwerkers samen.
De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat de conceptuele verwarring rond sociale cohesie zowel een uitdaging als een kracht vormde. Hoewel het brede karakter van het concept aanpasbaarheid aan diverse contexten mogelijk maakt, bemoeilijkt het ook de praktische vertaling. Daarnaast onderstreept het onderzoek dat een brede invulling van sociale cohesie, waarbij aandacht is voor het relationele en maatschappelijke, essentieel is om sociale cohesie binnen sociaalwerkpraktijken effectief te bevorderen.
Het rapport
Het volledige doctoraatsonderzoek kan u hier downloaden.
